lördag 22 maj 2010

Rabarbersmulpaj med ingefära och apelsin

Idag bjuder vi på svärmors underbara rabarbersmulpaj, som hon hittat i Frukt och bär från 1982. Den serverades efter en grillad entrecote ute i trädgården, och då visste man att sommaren är här på riktigt.
Tack svärmor och svärfar, ni är bäst!

Rabarbersmulpaj med ingefära och apelsin

Deg:
100g smör
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk socker

Fyllning:
1/2 kg rabarber
6 msk socker
saft och rivet skal av 1 apelsin
1 tsk stött ingefära

Smula smöret i mjölet och tillsätt sockret. Degen skall inte knådas. Skär rabarbern i 1-2 cm långa bitar och blanda med socker, apelsinsaft , skal och ingefära, lägg allt i en form. Smula degen över. Grädda i 200 ugn i ca 40 min.

fredag 21 maj 2010

Sommarhit: Vodkaspetsad vattenmelongranité

Här kompisar, här ska ni få en riktigt fin present. Det är en av mina bästa uppfinningar hittills, och jag kan garantera att det blir sommarens plåga (på ett BRA sätt alltså, som sommarhitsen på radio) om ni bara testar. Den blev skapt inför ett kommande festjobb i Leva nr 7/8, som kommer ut 16:e juni. Jag bjuder alltså på en försmak redan nu, eftersom vädret börjar bli så fantastiskt och det här är det allra mest ljuvliga svalkande du kan festa på i sommar.

Förr i tiden - när det festligaste vi kunde komma på var att äta spriten i stället för att dricka den - brukade vi göra hål i vattenmelon och hälla i det vi hade råd med och sedan skära stora alkohol-
drypande skivor av kalaset och tycka att var inte det skojigt så säg. Det här är skojigare. Och godare.
Och snyggare. Och jag har lite kvar i frysen och jag tror jag måste gå nu.

Pytte proudly presents:

Vodkaspetsad granité på vattenmelon och mynta

Festlig och svalkande vuxendessert som med fördel serveras ur vattenmelonens skal, vilket man gärna kan frysa ett par timmar innan så håller graniten sig längre.

1,5 kg vattenmelon
2 dl vodka (eller efter smak)
½ dl ljus sirap
2 msk strösocker
½ - 1 kruka mynta (smaka dig fram), hackad
½ citron, pressad

Mixa samtliga ingredienser och häll upp allt i en låg, vid form. Ställ in i frysen och rör om var tjugonde minut tills graniten fått en snöig konsistens, det tar runt två timmar. Servera i väl kylda små glas.

torsdag 20 maj 2010

Sista chansen - hjälp mig vinna!

Imorgon ska vara sista dagen att rösta på bidragen i Årets tapaskreatör.
Gillar du friterat? Gillar du skaldjur? Och framför allt - gillar du mig?
Hjälp mig vinna! Gå in och släng en sista röst så blir jag dig evigt tacksam. Scrolla rätt långt ner så hittar du min friterade pilgrimsmussla.
Tack och kram!

onsdag 19 maj 2010

Lammlägg till helgen - do it!

Häromdagen tog jag en ny favoritkokbok i ett fast grepp och bestämde mig för att börja LÄRA mig saker. Ni kanske tror att jag kan så mycket men icke; jag läser gärna kokböcker och har hundratals av dem men jag lagar sällan något från recept och därmed lär jag mig aldrig något nytt, känns det som.
Tom Sjöstedt, Årets kock 2008, har en skön stil och ska få lära mig lite saker, tänkte jag. Hans bok Toms tips - 77 recept på 7 veckor har förvisso ett i mina ögon ganska avskräckande omslag, och man måste tåla att han beskriver sina kreationer med uttryck som "assmarrigt", "grymt bra" och "sjukt enkelt", men å andra sidan har han ju helt rätt.

Jag tog mig i den långkoksälskande kragen och bestämde mig för att ge mig på lammlägg för första gången. Whoopiedo! Här kommer Toms recept:

Tom Sjöstedts rödvinskokta lammlägg

4 personer

4 lammlägg à 300 g
smör till stekning
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
1 liter rödvin
1 1/2 liter kalvbuljong
4 rosmarinkvistar
maizena

Skala och skiva lök och vitlök. Bryn läggen i smör i en gryta eller stor kastrull. Lägg med löken mot slutet. Slå på vin, buljong och rosmarin. Koka tills köttet släpper från benet, ca 2 timmar. Plocka upp köttet och koka ihop såsen ordentligt. red av med maizena. Värm läggen i såsen före servering.

Det blev riktigt, riktigt gott! jag hade dock ingen aning om hur mycket jag skulle koka ihop såsen eller hur mycket maizena jag skulle använda, så det slutade med att jag fick en ganska slemmig sås till. nästa gång blir det till att koka ihop längre och kanske tjocka upp med smör eller något istället. Dessutom sätter jag en note to self att putsa köttet innan.

Lammlägg köpte jag hos latinamerikanerna i Hötorgshallen för 80 spänn, men de har dem också på Matdistriktet på Rådmansgatan läste jag häromdagen. Be att få ändbiten avhuggen. Till mina lägg serverade jag ugnsbakade rotfrukter och lök samt en puré på ugnsbakad pumpa, smör, persilja och parmesan. Himmelriket, I tell you!

tisdag 18 maj 2010

Sommarfirarsallad med halloumi och vattenmelon

Vad åt ni igår när det var så förbannat fint ute? Ni kanske grillade, tog årets första picknick, cyklade iväg någonstans och åt ute i solen? Satt vid vattnet någonstans och brände näsan och förlät världen för den långa vintern? Gick ut på innergården och invigde bordet som alla grannar kommer slåss om resten av sommaren?
Eller så kanske ni var tvungna att äta inomhus och hemma precis som vanligt, men jag slår vad om att er middag fick något nytt litet somrigt inslag. Am I right or am I right?

Vi åt den här enkla men grymma salladen. Den skulle nog räcka till tre men vi är ju som vi är och åt alltihop själva.

Sommarfirarsallad med halloumi och vattenmelon

1 pkt grilloumi (jag börjar faktiskt föredra grilloumin framför halloumin, tycker den är lite härligare på något sätt)
1 redig bit vattenmelon, delad i skal- och kärnfria chunks
1 knippe sparris
1/2 liten påse späd bladspenat
1/2 liten påse rucola
1 avokado
1 stjälk selleri (kan absolut uteslutas eller ersättas av något annat krispigt)
10 stora basilikablad
God olivolja
Balsamicokräm
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Bryt av de träiga ändarna på sparrisen, dela den och koka den i max något minut i lättsaltat vatten. Skär halloumin i kuber och stek den gyllene i en liten gnutta olivolja. Skär avokadon i bitar, strimla basilikan fint, skiva sellerin tunt. Lägg upp sköljd och torkad spenat och rucola på ett fat, ös på med avokado, vattenmelon, halloumi, sparris och selleri. Avsluta ditt verk med att dutta på lite olivolja, ringla över balsamicokräm, strö över basilikastrimlor och flingsalt samt peppra ordentligt.

söndag 16 maj 2010

Årets potatisstjärna!

Lilla älsklingsknölen. Kanske den allra mest användbara av råvaror, den billigaste av delikatesser, den käraste av traditioner, den mest blygsamma av juveler - potatis, hurra för dig! Taffel.se och Svensk Potatis arrangerar till alla matgladas glädje tävlingen Årets potatisstjärna, och sållar nu bland recept inskickade av proffs och amatörkockar över hela landet i jakt på recepten som gör den jordtäckta lilla guldklimpen allra störst rättvisa.

Jag bidrar i all ödmjukhet med en friterad liten skapelse (såklart! Friterat is the shit.) som kanske hör hemma på snabbmatsrestaurangen snarare än på finkrogen, men som i alla fall gör min mun glad. I juryn sitter Årets Kock 2007, Tommy Myllymäki, matskribenten Lisa Förare Winbladh (Taffel.se), AnnaKarin Hamilton (Svensk Potatis), samt författaren och Stjärnkocksvinnaren Martina Haag. Jag har garanterat bjudit mer lättflirtade provsmakare på friterat, men man vet ju aldrig... Håll tummarna!

lördag 15 maj 2010

Living the swedish potato dream

Hörni, idag är det ju sommar! Äntligen. När jag åt varmrökt röding, äkta underbar svensk färskpotatis och en gräddfilssås förra veckan, då kändes sommaren fortfarande så väldigt avlägsen. Potatisen såldes inplastad i små tråg med prislappar som fick mig att upprepa "det är värt det, det är värt det, det är värt det" tyst för mig själv medan jag smög mot kassan och undrade vad det är som gör att man inte kan hålla sig tills potatisen ligger i stora feta drivor där den hör hemma.

Men man måste ju! Färskpotatis lovar sommar, lovar tunna kläder, lovar sol och uteplatser och sill och blommor och kallskurna rester och lata dagar. Den lovar nubbar och brända axlar och badrockar och en glasspinne efteråt.

Och vet ni vad? Nu är det på riktigt! Nu börjar sommaren. Jag vågar till och med tro att nästa gång jag går till affären, då är färskpotatisen billig igen. Precis som den ska vara.

fredag 14 maj 2010

Tävlingsfeber!

Tjong i ballongen (vad är det för uttryck egentligen?! Vilken ballong?), nu är det hårda bananer (återigen - va? Säger man så eller blandar jag ihop det nu igen?) som gäller!
Jag tävlar, minsann. Årets Tapaskreatör 2010 är titeln jag är med och slåss om; självklart står det ett företag och dess produkt bakom men jag tyckte hela grejen lät så rolig att jag verkligen inte kunde hejda mig. Och vem vill inte skapa tapas, liksom? Små rätter man kan äta många av, det finns ju inget bättre.

Det skapta bidraget ska passa till Van Loveren Chardonnay 2009 (94141) som jag inte smakat och läskigt nog inte har någon aning om hur bra min friterade pilgrimsmussla gifter sig med men what the heck - jag har gjort en god munsbit vill jag lova er!

Du hittar tävlingen, inklusive mitt bidrag, här. Scrolla långt ned och rösta järnet så skickar jag min eviga tacksamhet medan jag snor ihop mitt bidrag till ännu en rolig tävling... Håll utkik!

måndag 10 maj 2010

Lördagslandgång

Jag är sjuk och igår åt jag Keldas fisksoppa ur tetra spetsad med Hemköps fiskbullar i buljong. Antar att ni inte är intresserade av vare sig bilder eller recept på det så jag bjuder på min helgmacka istället. Ack, att kunna äta knäckebröd... Jag sörplar te och suktar efter svunna tider.

Långa urgoda knäckebröd har Vilmas; den här är av sorten Råg & Surdeg tror jag och är perfekt i dess tunna, lite salta krispighet. Släng på lagrad prästost och en god, krämig sill och gräslök i ena hörnet, två skivor rökt korv och gurka i mitten och en rökt bog med paprika i bortre änden av kalaset och vips, har du allt du behöver på en och samma macka.

fredag 7 maj 2010

Fredagsm*s på mitt sätt

Släng er i väggen era gamla taconördar, så här ska man äta på fredagkvällar (nej, tvinga mig inte att säga fredagsmys, jag vägrar, jag vill inte, jag blir ledsen, jag skrumpnar ihop och vill bara bli en taco själv och aldrig komma ut från mitt trista lilla skal).

Jag var sent ute den här fredagen och hittade ingen hummer, vilket var vad jag var ute efter - jag har upptäckt att två amerikanare med en skål majjo som enda tillbehör blir billigare än vilken annan finmiddag som helst i stort sett. Släng på en flaska finbubbel och du har vrållyx för under femhundralappen.

Anywhoo. I brist på hummer tager du en bräda och fyller den med det du lyckas skrapa ihop på Prisextra: varmrökt lax, rökta och vanliga räkor, gravlaxsås, aioli, lättkokt sparris, lufttorkad skinka, melon, fin parmesan och vällagrad balsamvinäger. Jamensedärja, en finplanka!

torsdag 6 maj 2010

Grilla färdigmarinerat med Dafgårds och Jonas Borssén

Okej, nu är det minsann dags för lite reklam! Familjen Dafgård lockade med grillskola i Jonas Borsséns regi för någon vecka sedan, och det kunde jag ju inte stå emot. Dafgårdarna, vilka jag tidigare mest förknippat med husmanskost i fryst form, har gett sig den på att haffa även oss grillentusiaster och jag måste säga att produkterna verkligen vida översteg mina (i och för sig inte särskilt höga, måste jag erkänna) förväntningar.

Bland nyheterna finns marinerad tunn karré, fläskkotlett samt urgoda kamben, samtliga i förpackningar lagom för två. Inga konstiga tillsatser, tro det eller ej. Dessutom lanseras två örtkryddade salsicciakorvar, befriande nog utan de vanliga texmexiga smakerna men med en hög kötthalt (88 respektive 90 procent). Jättegoda i all sin sublimitet. Om ni ska grilla färdigmarinerat nånting i sommar rekommenderar jag att testa de här produkterna. Allra helst ska grillkungen Borssén stå vid grillen förstås, men de blev bra när vi själva provade hemma också.

Varsågoda, här är några av Jonas grilltips. Första grillkvällen i helgen kanske?

1. När du använder engångsgrill, välj en som har paraffintändpapper och inte varianter där allt är indränkt i tändvätska. Ta bort gallret ovanpå medan du eldar och lägg tillbaka det när glöden är klar, annars fastnar allt sot i det och hamnar på maten.

2. Håll handen strax ovanför gallret och räkna hur länge du kan hålla kvar handen - när du måste ta bort den efter 1-2 sekunder är det tillräckligt varm för att grilla portionsbitar och tunna köttstycken som karréskivor och spett. 3-4 sekunder är lagom för t ex grönsaker och kycklinglår samt mindre hela fiskar. När du kan hålla kvar handen 5-6 sekunder använder du indirekt värme och lock för att grilla t ex helsida av lax och hel kyckling.När du vänt köttbiten en gång - lägg ner den en kort stund i marinaden igen innan du grillar färdigt dem. Varmt kött suger upp smakerna bättre, precis som potatis när du gör potatissallad.

3. Gör rent gallret medan det är varmt så lossnar allt lättare. Gör det direkt när du grillat klart, medan du låter köttet vila. Allt kött bör vila innan du serverar det!

onsdag 5 maj 2010

Vegoflåd - spaghetti med pumpa, chili och vitlök

Det blir mer och mer vegetariskt här hemma. Jag är verkligen köttälskare och det ligger inte så mycket tanke bakom utvecklingen, det har bara blivit så. Tror jag tycker att grönsaker blivit godare och intressantare i sig, så det inte alltid behövs kött eller fisk för att det ska vara något att ha. Som här till exempel. Fast parmesan skulle man ha haft, det hade inte jag. bacon skulle också ha varit gott i, eller sidfläsk. Det hade jag inte heller. Supergott ändå!

Spaghetti med pumpa, chili och vitlök

2 personer

2 portioner pasta (vi använde fullkornsspaghetti, hälsosamt nog)
ca 400 g pumpa, t ex butternut
2-3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, krossade och fint skivade
1 röd chilifrukt, urkärnad och fint skivad
Några salladslökar
Lite persilja, fryst går bra
Salt och peppar

Koka upp saltvatten till pastan. Skala pumpan under tiden och tärna den ganska smått. hetta upp en generös skvätt olivolja i en panna och låt pumpan fräsa ett par tre minuter under omrörning. I med chili och vitlök, låt fräsa lite till. Skiva salladslöken och släng ner den på slutet. Mer olivolja? Maybe! Och så persilja, flingsalt och svartpeppar. Namnam!

måndag 3 maj 2010

Min hemliga rädsla - kyckling i ugn

Jaha, så var det det här med kyckling som man gör själv. Det är jag rädd för, av någon anledning. Jag fattar inte varför - inget kan väl bli läskigare än butikens färdiggrillade med allt den insprutade fettet och skinnet som likt en solariedopad ålderstigen amerikanskas hänger i sega drivor kring benen? Färska, oskuldsfulla kycklinglår med skinn och inget annat däremot, det är tråg fulla med löften, med förväntningar som väntar på att infrias. Men ändå ugnssteker jag kyckling själv typ två gånger om året. Och lovar mig själv varje gång att SNACKA OM ATT JAG SKA GÖRA DET HÄR OFTARE FRÅN OCH MED NU!
Vi hörs igen i december.

Benen ovan blev förbannat goda. Åt dem i förra veckan; smetade in dem med en okomplicerad blandning av god balsamvinäger, lite olivolja, en massa chiliflakes från kvarn och en hög med blandade pepparsorter från en annan kvarn. Och lite flingsalt. Superf-ingdelicious, säger jag bara! 200 grader, ca 25-30 minuter, tills de har en innertemperatur på 82 grader och köttsaften är klar. Stek klyftor av spetskål, zucchini, citronhalvor och salladslök till. Och så en liten senapssås eller något annat att dutta med. Jag önskar, önskar, önskar att jag gör om det här snart igen. Jag vill ha det så gärna.