torsdagen den 29:e april 2010

Hjälp - var finns det chocolate chips?

Det kom en läsarfråga:

Hej Pytte!

Du som är i matbranschen, jag har en liten fråga. Var kan man köpa chocolate chips i Stockholm? Inte kakorna, utan chokladdropparna som man ska ha i kakorna? Skriv gärna om du vet, är sjukt sugen på att baka.

Hej!

Jag är totalt obegåvad när det kommer till bakning, och i de flesta recept jag hittar när jag kollar runt lite används bara grovt hackad mörk choklad. Men jag skulle spana in chokladbutiker av den typen som det finns en av på Drottninggatan någonstans (minns jag rätt?) eller kanske den i T-baneplanet på Åhléns City. Eller? Har ni läsare några tips?

måndagen den 26:e april 2010

Vad vill ni ha?

I helgen stod vi så med vårt lilla tält på Stockholm Weekend Market, med hundar, barn, en del sol, lite hagel och en jäkla massa vind.
I själva verket blåste faktiskt alltsammans omkull i slutet av dagen, så ett bord bröts itu, faten gick sönder, nötpåsarna spreds på marken och Mariekexsmulorna klädde asfalten.

Oh well.
Shit happens.

Att försöka förbereda en försäljning är svårt - vad vill folk ha? Vad orkar vi förbereda? Vad kostar saker, kan vi göra någon vinst? Vi var nöjda med vår prestation och vårt utbud den här gången, men nästa gång vill vi förstås vara ännu bättre. Det här erbjöd vi i lördags:
  • Simpel limpmacka med ost
  • Simpel limpmacka med prickig korv
  • Hälsomacka med rökt skinka, philadelphiaost, groddar och sallad
  • Flådig lunchmacka med grillad kyckling, getostkräm och balsamicosirap
  • Chokladbollar, kakor till kaffet, praliner och små nötpåsar
  • Vatten, Smakis och kaffe
Nu vänder jag mig till er, gott folk - vad tycker ni att vi ska ha på bordet nästa gång? Vi är i ärlighetens namn inte typerna som ställer oss och bakar vårt eget surdegsbröd, utan tänk snabbt, enkelt och inte för dyrt. Varma rätter såsom soppa och liknande kräver extra tillstånd så det går förmodligen också bort. Men roliga mackor, lättbakade fikagrejer och bra drycker - vad tycker ni? Fram med förslag!

fredagen den 23:e april 2010

Hälsa på oss på Stockholm Weekend Market imorgon!

Gissa vad mina svärföräldrar har gjort? Dragit ihop en helt ny marknad i Stockholm! På Gärdet, närmare bestämt. Läs mer om Stockholm Weekend Market här.
Premiären gick av stapeln förra helgen och då fanns det bara kaffe, nötter och korv att tillgå - så kan vi inte ha det! Så imorgon lördag står jag, Christian, syster Lillan och svåger Alex med barna och kränger nostalgihöjande limpmackor med ost och prickig korv.
Vi håller hus på parkeringen på Kampementsbadet, vid Gärdesgrillen.
Kom dit och säg hej någon gång mellan 10 och 16!

torsdagen den 22:e april 2010

Rara gå bort-presenten (eller att vräka i sig själv för all del): Nötter med kanel och chili

Det är liiiite jobbigare än att köpa en Noblesse eller ett tiopack tulpaner, men det tar faktiskt bara typ tio minuter. Det är det väl värt? Tänk vad impad din värd eller värdinna kommer bli. För att inte tala om gästerna, som blir bjudna på godsakerna. Om du är som jag och har en nästan läskig fetisch på snören och omslagspapper så har du dessutom lite cellofan, silkespapper och band hemma, och då är du plötsligt en sån där folk börjar snegla snett på för att du liksom är sån där JOBBIGT perfekt gäst.

Well. Sån är jag. Ibland. Den här fina påsen tog jag med mig hem till Levas ställföreträdande chefredaktör Sara, och så mumsade vi järnet medan vi provade 20 sorters ekologiska viner. Jag blev döpoppis, I tell you.



Rostade nötter med kanel, chili och flingsalt

400 g osaltade nötter; jag valde 100 g vardera av cashewnötter, mandlar, valnötter och hasselnötter
2 msk råsockersirap (finns i vanliga butiken, från Dansukker t ex)
2 msk flingsalt
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk chiliflakes från kvarn, eller mortlade

Hetta upp en torr teflonpanna, häll i nötter, häll på sirap och kryddor och stek på medel till hög värme medan du rör hela tiden så att det inte bränns. När du fått lite färg på nötterna häller du upp dem på ett bakplåtspapper ett svalna; dela på allt så att det inte klibbar ihop för mycket. Klart!

Snabb matjesröra till gravad lax

Fisk på fisk är inte dumt alls, om ni nu trodde det. Sill på lax, tänker ni, det går ju inte. Joho, säger jag. Nähä, säger ni, Joho, säger jag. Och så håller vi på i kanske tre minuter och sedan får ni smaka och märker att jomenvisst - det funkar. Och då säger jag förstås:
Jag sa ju det.

En liten försmak av sommaren i all sin enkelhet.

Snabb matjesröra

2-4 portioner, beroende på vad den används till

200 g matjessill, gärna i filéer
2 hårdkokta ägg
1 dl gräddfil
1/2 kruka dill
2 msk klippt gräslök
Peppar

Skär matjesen i små bitar. Hacka ägg och dill. Blanda samman allt, smaka av med svartpeppar. Servera till gravad lax, mandelpotatis, sockerärtor och sallad, eller bara på lite knäckebröd. Eller med ett gott mjukt surdegsbröd. Och en öl. Och kanske en snaps. Och... Gud, ska det aldrig bli sommar?

tisdagen den 20:e april 2010

Kyckling med zucchini och vitlöksostpuck

För att vara ärlig åt jag en riktigt snuskig frysrätt till lunch i går. Jag har ju mikro nu, så det är något slags nyhetens behag över att KUNNA äta färdigrätter fast jag egentligen inte alls vill, det har blivit något osunt och besatt över det hela men jag låter mig hållas en stund till innan jag lägger in mig på avgiftning. Till middag skulle det dock piffas igen! Fast mycket enkelt piff förstås - precis som vi vill ha det, eller hur? Det här är något för er som vet att uppskatta en god färskost med vitlökssmak. Och det är simpelt att göra. Ni har väl skaffat en stektermometer vid det här laget, allihop? Vegetarianer behöver mig veterligen inga, men ni andra gör det.

Kyckling med zucchini och vitlöksostpuck

2 personer

2 kycklingfiléer, färska eller tinade
1/2 gul zucchini
1/2 grön zucchini
Olivolja

Vitlöksostpuck med sparris, gräslök och avokado

Den här röran räcker till två stora puckar och en liten.

100 g färskost med ört- och vitlökssmak, t ex Cantadou
1 knippe sparris
1 avokado
2 msk finklippt gräslök
Salt och peppar
Olivolja

Sätt ugnen på 250 grader. Bryn kycklingfiléerna runt om i lite olja och/eller smör, salta och peppra dem. Kör in en stektermometer i den tjockaste delen på en av filéerna, lägg dem i en ugnsfast form och stek i ugn tills de får en innertemperatur på 68 grader. Låt sedan vila i 10 minuter, då stiger temperaturen ett par grader till. Skär av knopparna på sparrisen, som du skurit eller brutit av de träiga ändarna på. Koka stjälkarna någon minut, de ska fortfarande vara spänstiga. Släng med knopparna en snabbis på slutet. Kyl i isvatten. Skär sparrisen i slantar. Tärna avokadon. Blanda sparris (spara knopparna till garnering!), avokado, gräslök och färskost försiktigt. Smaka av med salt och peppar och vips, har du en god röra som förvisso är delikat precis som den är men vi gillar ju att piffa till det, inte sant? Alltså smörjer vi två portionsformar ed lite olivolja och trycker i så mycket röra vi kan däri. Stjälp upp på tallriken (man kan behöva hjälpa till med en smal kniv i kanten), toppa med sparrisknopparna. Skär zucchinin i bitar och fräs dem i lite olivolja. Salt och peppar förstås. Servera med vitlöksostpucken och kyckling. Namnamnamnam.

måndagen den 19:e april 2010

Varmrökt lax med chilikryddad sallad på pumpa och sparris

Nu tittar du på den tjusiga bilden, ögnar igenom receptet och avfärdar det som högtravande trams.
Icke då!
Hav tålamod och ge det en chans, det tog bara en kort stund att göra. Nyttigt och jättegott. Du hittar ingredienserna i välsorterade matbutiker, men allt är lätt att byta ut mot whatever you like.

Alltså.

Varmrökt lax med chilikryddad sallad på pumpa och sparris

2 personer

2 varmrökta laxbitar (våra var gravade och sedan varmrökta, mycket smaskigt)
1 bit pumpa, kanske 500 g nånting?
Olivolja
1 knippe sparris
8-10 inlagda afrikanska chilifrukter, finns i delidiskarna med vitlök och sånt i lösvikt, ni vet, + lite av oljan de ligger i
Ett par salladslökar
1 näve rucola
1/2 kruka koriander
1 näve basilikablad
2-3 msk finklippt gräslök
2-3 msk god balsamvinäger
1/2 citron
Salt och peppar

Sätt ugnen på hög värme, 250-275. Skala pumpan och skär den i stora bitar. Lägg bitarna i en ugnsfast form och låt dem gosa med lite olivolja. Skjutsa in dem i ca 12-15 minuter, de ska mjukna och gärna få lite färg på sig i processen. Håll koll! Under tiden skär eller bryter du av det träiga på sparrisen och ansar salladslökarna. Lägg ett par minuter i lättsaltat kokande vatten eller gör som jag och grilla härligheten tills allt mjuknat men ändå har spänsten kvar. Grilla lite citron medan du ändå håller på, om du vill vara tjusig. Hacka koriander och basilika. Ta ett par tag med kniven på rucolan också, för all del. Strimla chilifrukterna och blanda med allt det gröna. Blanda oljan de låg i med lite balsamvinäger, salt och peppar. Smaka av. Vänd samman allt med den färdiga pumpan, sparrisen och löken. Servera till laxen, som piffas med citron.

Iskall öl är ett måste. Inte för att jag fick någon, men det borde jag ha fått.

torsdagen den 15:e april 2010

Gammal goding: Sallad med ljummen spenat och lax

Eftersom jag frostar av frysen idag (oerhört viktigt) får ni inget nytt utan jag återanvänder en gammal trasa från begynnelsen, hösten 2008. Jag åt nästan det här till lunch idag - hade jag haft tid att stå med kuljärn, ork att köpa pinjenötter och motivationen att införskaffa en bit parmesan, då hade jag absolut ätit det här. Som det nu är blev det bara gravad lax (bästa nyttig-snabbmaten!) med creme fraiche-piffad bladspenat. Och en knäckemacka, ej att förglömma. Here you go!

"Här är något att fundera på till imorgon - en eminent lunchsallad. Och för er som undrar: Ja, jag piffar min mat även när jag är ensam. Jag kan inte hjälpa det. När andra köper pastasallad på burk eller läskig iskall quinoa med torr kycklingfilé, då köper jag mig ett par laxskivor och parar ihop dem med det som finns hemma. Och lägger upp dem så tjusigt jag kan - vissa skulle kanske kalla det ett tecken på ensamhet men jag kallar det för välförtjänt ensamlyx. Så det så.

Sallad med ljummen spenat och rökt lax
100 g rökt lax i skivor
1 påse babyspenat (70 g)
1 avokado
1 röd lök
lite olivolja att steka i
Parmesan
Pinjenötter

Lägg upp laxskivorna på en tallrik. Skölj spenaten och hacka rödlöken. Hetta upp lite olivolja i en panna och fräs löken tills den mjuknat. Tag av pannan från värmen och lägg i spenaten. Vänd runt i lite pannan tills den börjar mjukna, salta och peppra och lägg upp den på laxen. Släng några pinjenötter i pannan och låt dem rosta i någon minut medan du attackerar din avokado; om du liksom jag tycker att det kan få lov att vara lite tjusigt även på lunchen gröper du ur små kulor med en tesked eller ett litet kuljärn, annars duger förstås vanliga bitar. Balansera dem på anrättningen och strö pinjenötterna och lite hyvlad parmesan ovanpå. Är du ledig från jobbet tar du en iskall öl eller ett glas vitt till och njuter av tillvaron tillsammans med dekadent dag-tv."

tisdagen den 13:e april 2010

Sesamentrecote med koriandergrönt

Jaha, igår var det måndag och solen sken. Jag var på Konsumentföreningen i Stockholms seminarium Myter om maten, med en hel del intressanta talare (bland andra matälskaren Lisa, som talade om problematiken kring god matjournalistisk sed, läs mer här).


Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen, berättade hur vi kan äta mer miljövänligt och kontentan är förstås bland annat att äta mindre kött. "Okej", tänkte jag, "det borde ju inte vara så svårt, jag har ju ändå minskat ganska drastiskt på köttkonsumtionen på senare tid" (möjligtvis för att det varit vinter i sju år och det inte gått att grilla, men den tankegången behöver vi ju inte utveckla vidare). Jag ska äta mindre kött. Jag skulle kunna vara utan kött helt, faktiskt. Fast snart måste jag nog ha en liten, liten ranson. Eller en stor. Jag måste nog ha massor av kött nu, faktiskt. Genast."

Och så blev det en entrecote. Sorry Svante, sorry miljön. I will do better en annan dag.

Sesamentrecote med koriandergrönt

2 personer

2 stora bitar entrecote, så fina du hittar. Våra var ljusröda och fult magra och jag skulle aldrig ha köpt dem om jag inte var desperat. Så det blev rätt segt.
En god marinad med sting och asiatisk touch; vi använde Mrs Cheng's Szechuan marinad
Sesamfrön, gärna både svarta och vita

1 liten zucchini
2 stjälkar bladselleri
2 salladslökar
1 färsk vitlök
1 röd pepparfrukt
1/2 kruka koriander
2 msk olivolja
2 msk ljus soja
2 msk risvinäger

Låt köttbitarna bli rumstempererade och pensla dem med marinaden. Salta och peppra båda sidor och vänd dem i sesamfrön. Låt dem ligga medan du fixar grönsakerna, som du sköljt och ansat. Skär zucchinin och sellerin i skivor. Halvera vitlöken på längden och strimla den. Skrapa kärnorna ur pepparfrukten (eller spara dem om du vill ha en hetare rätt) och skiva den tunt. Skiva salladslöken och grovhacka koriandern. Nu värmer du upp en stekpanna och lägger i köttet; stek 2 minuter på varje sida. Lyft sedan köttet ur pannan och låt det vila. I med de två matskedarna olivolja i en ny panna, hetta upp och stek grönsakerna (jag flådade till det och körde zucchinin i grillpanna, men det är fullständigt onödigt) - börja med zucchinin, sedan slänger du i sellerin efter någon minut, sedan lök, vitlök och pepparfrukt. Ingen ska bli bränt så passa värmen. Ta av från plattan och vänd ner koriander, soja och risvinäger.

Skiva köttbitarna, lägg upp på tallrikar och ös grönt ovanpå. Toppa eventuellt med lite extra koriander och grönsaksmarinaden från pannan.

lördagen den 10:e april 2010

En vanlig lördag...

Jag vet inte vad ni gör när ni är hemma och inte har något bättre för er en lördagkväll, men jag och Christian käkar ostron och dricker världens godaste Bloody Mary (jag gör faktiskt en grymt god BM. Inte för att skryta, men jag har inte druckit godare). Senare öppnar vi en flaska champagne och knäcker varsin krabba från fina fiskaffären. Tittar på Funny people till det.
Å så.

torsdagen den 8:e april 2010

Mikro in the house!

Vi har blivit med mikro. Den här skönheten har just kommit hem till vårt kök - vi spontanade den på Elgiganten för vad jag inser nu var onödigt mycket pengar men what the heck; jag är tamigtusan lycklig. Innan jag fick barn har jag aldrig riktigt ansett mig vara i behov av mikrovågsugn men oj, vad jag har glatt mig nu när jag kommit hem till någon där en burk käk går att värma på två röda eller en fryst kycklingfilé raskt kan omvandlas till en gourmetmåltid för en liten tjej som såklart föredrar hemlagat (or so I tell myself). Och jag äter väldigt sällan frysta färdigrätter men jag funderar på att köpa mig en nu bara för att fira att jag KAN, liksom. Och jag mikrade just mitt kaffe som kallnat - hur skönt är DET?!
Yay!
Men frågade mig inte vad den kostade. Är liksom inte helt redo att stå för det. Vi har fått veta att de hittat reservdelen som behövs för att laga vår döda spis, vilken vi trodde att vi skulle behöva pynta extra för att ersätta. Så vi kvittar den dyra mikron mot spiskostnaden.
Säger vi. Blir bra så.
Nä, om man skulle ta och mikra något? Vi hörs!

onsdagen den 7:e april 2010

Kronfågels färdiggrillade kycklingbröst - mer pengar för mindre kött

Kronfågel lanserar nu butiksgrillade kycklingbröst för ca 55 kronor. Alltså. Man tager en vanlig grillad kyckling, tar bort halva kycklingen, sparar det torraste och tar extra betalt (i min butik kostar kycklingarna 39.90; jag vet inte vad era kostar men jag har i alla fall aldrig köpt en grillad för mer än en femtilapp). Lite dyrare och lite tråkigare. Om resten slängs är det dessutom ett extremt slöseri, men jag vågar anta att de goda extra delarna hamnar i dyra fryspåsar eller styckdetaljtråg. Så varför efterfrågar vi denna produkt? Är det där pluttiga vingarna och de saftiga låren så jobbiga att hantera att vi helt enkelt är beredda att betala extra för att slippa dem? Kom igen nu allihop, tyck till. Vill höra er åsikt om det här!

Nytt:

Så här skriver Jenny Fridh, informationschef på Lantmännen Kronfågel:

"Hej Eleonora,

Tack för ditt mail.

Jag har sett att du i din blogg kommenterat vårt butiksgrillade kycklingbröst och ställt dig frågande till Kronfågels prissättning av det. Jag ska här försöka förklara varför prisidén är cirka 55 kronor per produkt i butik.

Kycklingbröstet transporteras kylt till butik och kan jämföras prismässigt med Kronfågels kylda filéer som kostar cirka 119 kronor kilot i butik. Kycklingbröstet har styckats och styckning medför en kostnad till skillnad mot en hel ”ostyckad” kyckling. Därtill är det färdigmarinerat av oss och därefter färdiggrillat av din butik. Även detta medför ett kostpåslag. Att kycklingbröstet produceras och säljs i mindre volymer än vår hela grillkyckling påverkar också prisbilden.

Du betalar alltså för en kyld, färdigstyckad, färdigmarinerad och färdiggrillad bröstkyckling och för de bekvämligheterna betalar du 55 kronor per produkt. Givetvis kan du komma billigare undan om du gör jobbet själv; köper en hel fågel, styckar, kryddar och grillar själv. Det är ju kul att laga från grunden, men det är inte alltid alla som hinner eller har lust med det. Då kan butiksgrillen vara ett alternativ. "

tisdagen den 6:e april 2010

Heja påsken, heja familjen!

Vad kallas egentligen en sån här liten stekgrej med kulle som går på gas? Jag trodde att det var något slags yakinikuanordning men när jag försöker göra efterforskningar blir jag förvirrad.

Hursomhaver så bjöd fina bror Linus och flickvän Anna in till eminent påskafirande med släkt och familj på långfredagen och satte oss alla kring den stora köksön där stekhällen tronade i mitten. Fram med entrecote från ko och lamm i tunna skivor samt feta, miljöovänliga räkor som vi schezuanmarinerat, på med lite symboliska grönsaker och komplettera med pinnar och såsskålar till alla. Voila! Succén var ett välhängt faktum. Och alla var glada och ingen grälade och det dracks en massa och jag och Christian vann såklart det obligatoriska sällskapsspelet och till slut somnade Linus i soffan - precis som det ska vara.

Fram för fler avspända släktkalas med knytismat som man lagar själv hemma eller - som här - kring bordet, med mer utrymme för att hänga och umgås och snacka skit och skratta åt varandras barn och förundras över att man råkar vara knuten till alla dessa människor och ännu en gång inse att man är så väldigt, väldigt glad och tacksam över det.

söndagen den 4:e april 2010

Glad påsk!

Just nu befinner jag mig ute hos mina fina svärföräldrar där jag blir ordentligt gödd i vanlig ordning. Igår stor påsklunch med familj och släkt, med sill, ägg, lax, fårfiol och kladdkaka. Sill är the shit. Varför i hela friden begränsar vi sillätandet till påsk, jul och midsommar? Mer sill till folket - det kan inte sägas nog många gånger! Ikväll påskalamm. Och förhoppningsvis vissa andra saker som jag spanat in i kylen men inte vågar hoppas på för mycket... Håll tummarna för min skull. Glad påsk på er kompisar, hoppas ni har det just glatt!

fredagen den 2:e april 2010

Spishaveri!

För några dagar sedan dog keramikhällen på vår spis. Tydligen är det ett kretsloppskort som är paj, och som inte finns längre på Electrolux. Tack och lov funkade fortfarande ugnarna (vi har två på vår spis, rena lyxen), så vi kunde laga lite mat i alla fall. Eftersom vi bor i hyresrätt kom två fina blåklädda män och förärade oss den här tillfälliga spislösningen som numera tronar i vårt köksfönster. Och tur är väl det, för några timmar efter att vi pluggat in den dog även våra två älskade ugnar. Jag blir hemskt ledsen i ögat när jag tänker på det. Och inser att mina dagar med dubbelugn förmodligen är över. Nu har vi ingen aning om när vi får en ny, något större spis än denna, men är förstås glada att vi har något alls. Och att vi inte ska anordna någon stor påskmiddag.

Gläds åt era spisar, gott folk, plötsligt är de borta! Nu ska jag koka gröt i fönstret.