måndag 21 december 2009

Pasta med lövbiff, äpple och kapris

Bilden gör inte rätten rättvisa men det här var faktiskt en riktigt god pasta som vi avnjöt med en kall öl häromdagen. Den som är tjusig använder oxfilé men att ta en schysst lövbiff funkar precis lika bra. Hetta upp pannan ordentligt och bryn den bara som hastigast så blir den inte torr.

Pasta med lövbiff, äpple och kapris

4 personer

4 portioner pasta

400 g lövbiff, strimlad
smör
1 rött äpple, fint tärnat
15 cm purjolök, skivad
1 stor vitlöksklyfta, hackad
2 msk kapris
1 msk dijonsenap
2 msk kalvfond
1 dl vitt vin
2,5 dl vatten
1,5 dl grädde
1 kruka bladpersilja, hackad

Hetta upp en matsked smör i en panna och bryn köttet hastigt. Salta och peppra. Tag ur köttet och lägg det på en tallrik. Lite mer smör i pannan och i med purjo, vitlök och äpple. Fräs några minuter och ös upp på tallriken med köttet. I med vin, vatten, fond, senap och grädde i pannan och låt koka ihop i 5-10 minuter. I med kapris, kött, lök och äpple. Låt koka upp igen, vänd ner persilja och smaka av med salt och lite vitpeppar. Servera till nykokt pasta och gärna driivor av parmesan.

torsdag 17 december 2009

Tryffelrörd ankleverrulle med bresaola

För den som firar snön med ett adventskalas i helgen kommer här ännu ett av mina recept ur Glögg med guldkant i Levas julnummer (se de vodkaspetsade munsbitarna nedan!). Rullarna är enkla att göra och vinner på att serveras till en bit fint knäcke.

Tryffelrörd ankleverrulle med bresaola

Anklevermousse är inte alls lika dyrt som till exempel terrinne och finns att köpa i tråg i välsorterade butiker. Med lite tryffelolja höjs smaken ytterligare och blir jättefin till det lufttorkade nötköttet.

100 g bresaola i skivor
250 g anklevermousse
1 msk grädde
1 tsk tryffelolja
Salt och svartpeppar
Ärtskott

Rör anklevermoussen med tryffelolja och grädde. Smaka av med lite salt och peppar. Lägg bresaolaskivorna omlott på plastfolie i tre rader så att du får ett avlångt ”ark”. Bred på anklevermoussen i ett tjockt lager och rulla ihop med hjälp av plastfolien. Lägg i frysen i en timme och skär sedan i fina stubbar med hjälp av en vass kniv. Stick en coctailpinne i varje och toppa med ett ärtskott.

onsdag 16 december 2009

Lyxigt till glöggen: vodkaspetsad gräslökspannacotta med forellrom på kavring

Den här supergoda lilla munsbiten kom till inför plåtningen av Levas julnummer (nr 12 2009), där jag gjorde jobbet Glögg med guldkant. Något att prova till helgens glöggkalas? I så fall vinner de på att förberedas en eller till och med två dagar innan, för att toppas med forellrom och dill strax innan servering. I bakgrunden skymtar tryffelrörd ankleverrulle med bresaola - håll utkik i dagarna så kommer receptet på dem med!

Vodkaspetsad gräslökspannacotta på kavring med forellrom

24-30 stycken

Vodkan ger ett spännande sting åt gräslökspannacottan och trivs fint med forellrommen. De stora, vackra romkornen hittar du på glasburk i välsorterade butiker eller i fiskdisken.

200 g kavring
80 g smör
1 dl mellangrädde
2 dl gräddfil
2 gelatinblad
1 msk god vodka
1 kruka gräslök
Salt och peppar

80 g forell- eller kungslaxrom
Dill

Kör kavringen till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda ordentligt med smulorna. Plasta in en form (ca 20x25 cm) med folie och tryck ut smulorna i bottnen. Låt stelna i kyl. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden försiktigt och ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och smält dem i grädden. Skär gräslöken fint och rör ner tillsammans med i gräddfil och vodka. Smaka av med salt och peppar och häll sedan blandningen över den stelnade brödmassan. Låt stå i kyl någon timme tills allt stelnat. Skär ut små bitar eller stansa ut fina rundlar. Dekorera med en klick forellrom och en dillvippa.

tisdag 15 december 2009

Nya trenden - Denial Monday

Där satt jag och syster Lillan, trötta, glåmiga och lite smågriniga, med varsin unge i famnen och mitt uppe i ännu en ny, trist måndag. Det var grått, det var kall, det var trist. Det var Vardag. Jaha. Men så frågade vi oss: måste det verkligen vara vardag? Nä. Det måste det inte. Vardagen is not the boss of us!
Och så myntades Denial Monday - kom ihåg var ni hörde det först! det är dagen då man får stå upp, slå sig för bröstet och ljudligt ropa "NEJ! JAG VÄGRAR ACCEPTERA ATT DET ÄR MÅNDAG! JAG VÄGRAR ATT ENS TRO DET! JAG TROR ATT DET ÄR EN HELT ANNAN DAG EGENTLIGEN!"
Vi valde att tro att det var lördag, för då är det inte alls konstigt att håva in ännu en syster och ett par äkta män och äta sallad med nykokta rödbetor, mjuk chèvre och rostade hela mandlar, följt av en perfekt stekt rostbiff med vitlökscréme och ugnsrostad potatis, allt nedsköljt av en massa gott rödvin. En lördag är det inte alls konstigt att komma i säng jättesent för då är det ju söndag dagen efter och man får sova jättelänge.
Dags att mynta Denial Tuesday?

fredag 11 december 2009

Varmrökt lax med pumpafräs och västerbottenkräm

Finns det pumpa att köpa fortfarande? Köp en bit i så fall (eller prova med sötpotatis), skala, kärna ur och skär den i små tärningar för att sedan vitlöksfräsa den i lite olivolja tills den mjuknar. Sammanför med krispigt gröna sojabönor (edamame) och lite färsk spenat och servera till varmrökt lax och en kräm på créme fraiche mixad med en drös riven västerbottenost. Strö över lite klippt gräslök och vips har du ännu en fantastiskt trevlig snabbmatsrätt. Var inte det fint, så säg?

torsdag 10 december 2009

Kalasgott - Ninas knäck

Vi var på finglögg hos våra fina vänner Nina och Kalle i måndags. Visst är det en grymt skön idé, att ha glöggpartaj på en måndag? Det bjöds på krälande barn, fluffiga skumtomtar, kladdig kola, en supergod jättelussekatt, mättande gryta på egenhändigt stoppad vildsvinskorv och mycket mer. Bland "mycket mer" återfanns bland annat denna ljuvligt goda knäck, som inte var det minsta tandknäckarknäckig utan perfekt seg och framförallt lätt att lossa från papperet. Följaktligen proppade jag i mig massor. Och fick lov att dela med mig av det enkla receptet (själv är jag något av en julgodisanalfabet). Så här skriver Nina:

Knäck

2dl socker
2dl grädde
2dl ljus sirap

1,5dl hackad sötmandel

Koka socker, grädde och sirap tills smeten klarar kultestet. Blanda i mandeln och koka lite till. Blanda i sista stund i en rejäl klick smör (jag inbillar mig att det hjälper knäcken lossa från papperet). Klicka ner i formar och låt stelna.

onsdag 9 december 2009

Middag på fem minuter - lax med hovmästaryoghurt

Spana in den här snabbisen då, för dig som vill äta någorlunda fräscht, riktigt gott men har väldigt ont om tid:

Lax med hovmästaryoghurt och vitlöksdoftande grönt för två
  1. Tag två laxfiléer. Hetta upp lite smör i en panna, salta och peppra dem och stek ca 2 minuter på varje sida.
  2. Koka under tiden upp lite lättsaltat vatten i en kastrull och släng i en rejäl handfull sockerärter eller sugar snaps. Koka i en minut. Häll på en drös frysta gröna ärter. Häll av vattnet.
  3. Klicka ner lite smör i kastrullen med det gröna, samt lite riven vitlök.
  4. Lägg på en binge färsk spenat och rör om tills den mjuknat. Salta och peppra.
  5. Rör ihop någon deciliter fet matyoghurt med ett par matskedar överbliven hovmästarsås (eller gravlaxsås) och smaka av med lite salt och peppar.
Klart.

tisdag 8 december 2009

Billig lyx på hemmaplan - pilgrimsmusslor & Co

Alltså, jag har ju vissa issues med att gå på restaurang. Jag tycker att det är fint och så, men jag är alltid liite lite rädd för att bli besviken. Att det liksom inte ska vara värt det. Jag huserar sällan i de mest välrenommerade Matsalarna; har vi ett par tusenlappar över en månad tenderar tyvärr andra saker än krogbesök att prioriteras. Har vi däremot en femhundring som ligger och skräpar blir det hellre en lyxig middag hemma än en halvdan sådan på en halvdan restaurang.

Ta middagen vi bjöd oss själva på i helgen som exempel - en kalasmiddag för två som landade på strax under femhundringen eftersom vi hade ingredienserna till lite enkla tillbehör hemma. Som nyblivna föräldrar orkar vi ju inte stå vid spisen några längre stunder heller och menyn var perfekt för två slitna latmaskar:

Ett dussin franska ostron, 165 kronor
Tillbehör: schalottenlök, rödvinsvinäger, citron
Ett paket frysta pilgrimsmusslor, 55 kronor
Tillbehör: gurk- och morotssallad med asiatisk dressing
En stor färsk amerikansk hummer, 200 kronor
Tillbehör: hemmagjord majonnäs
Mousserande vin, Ronar, 60 kronor

Bjuder här på det enda receptet:

Pilgrimsmusslor med skåprensardressat grönt

Man tager vad man haver. I detta fall resulterade det i en vad vi obildade kallar "asiatisk" dressing, vilken kraftigt piggade upp några deppiga morötter och lite gurka. fint som snus.

1 msk pressad lime
1 tsk sesamolja
1 tsk fisksås
1 tsk olivolja
1 tsk finhackad röd pepparfrukt
2 msk hackad koriander
1 nypa socker

Blanda alla ingredienser och låt stå en stund. Gör fina strimlor av ett morötter och gurka - gärna med julienneskärare - och blanda med dressingen. Servera till nystekta pilgrimsmusslor.

söndag 6 december 2009

En liten rätt: friterad banan med glass

Trodde ni inte va? Well, när man minst anar det dyker morsan upp med en friterad banana. Mest för att jag så hett önskar att jag kunde få en ikväll. Man vet aldrig...
Jag vet inte hur ni känner för den här oanständigt ohälsosamma desserten (fast det döljer sig ju faktiskt en hälsosam frukt därinne, alltid något), men själv kan jag beställa fylla små lättel på första bästa fulkinakrog bara för att få avsluta med en nyfriterad orgie med glass.
För några veckor sedan provade jag att göra egna friterade bananer från scratch för första gången, och resultatet blev riktigt lyckat. Skönt att slippa trycka i sig biff med lök i fortsättningen och bara kunna gå rakt på the goodies!

Friterad banan med glass

4 personer

2 bananer
2 dl vetemjöl
2 dl iskallt mineralvatten
1 msk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker

1/2 liter neutral olja att fritera i, t ex raps

Sirap, vanlig ljus eller lönn
Vaniljglass

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör i mineralvattnet och låt stå och svälla någon kvart. Dela bananerna rakt av och sedan på längden så att du får åtta avlånga bitar. Hetta upp oljan till ca 180 grader; en brödbit ska snabbt bli gyllene om du lägger den i oljan. Doppa bananbitarna i smeten och fritera dem i ett par minuter i oljan tills de är gyllene och riktigt frasiga. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med vaniljglass och sirap.