måndagen den 31:e augusti 2009

Why not på en måndag?

Fira in en ny, underbart krispig och härlig måndag med att köpa ett nät musslor och en ostbricka till ikväll. Because you can, liksom. Vi budgetfestade på detta vis i fredags och det var en middag man hade kunnat bjuda folk på, som di äldre kan säga när de är imponerade av något.

Just nu har är vi extra förtjusta i vitlöksstänger (har ni inte märkt det kommer ni att göra det) och hackar ner dem i allt möjligt. De är så finfint crunchy på något vis och passar i det mesta med sin milda smak och sin sköna gröna färg. I musslorna åkte ett halv paket ner.

Musslor for two:

1 nät musslor borstas, knackas och sorteras enligt konstens alla regler. Hacka en liten lök eller ett par schalottenlökar samt en halv röd pepparfrukt och fräs i en kastrull i lite smör. På med ett glas vin. Koka upp. I med musslorna. Skaka om, och så på med lock. Lyft ur musslorna efter ett par minuter när alla öppnat sig, släng dem som inte gjort det. Hacka ett gäng vitlöksstänger och ös ned i kastrullen tillsammans med runt någon deciliter vispgrädde. Låt sjuda en stund och smaka av med salt och peppar. Lägg up musslorna i skålar och ös spadet över. Enkelt va? Gott bröd till är aldrig fel.

Efteråt åt vi en simpel ostbricka (tre sorter färdigvalda i ett trist plasttråg, men är man fattig så är man) med goda tillbehör; bland annat Vilmas sticks som alltid är så goda till ost samt farmors och fasters hemmagjorda krusbärsgelé.
Blev du måndagsinspirerad nu?

fredagen den 28:e augusti 2009

Kladdig chokladruta med hasselnötter och tryffel

Alltså, jag är ju inte den som sitter och är käckt positiv i onödan, men jag har en smula svårt att acceptera att sommaren på något sätt skulle vara över redan. Inte okej. Jag är inte heller den som bakar i onödan, som ni vet, men här har ni ett av de fåtal riktigt lyckade experiment som kommit ur min ugn.

Kreationen presenterades i nr 6 av Leva i år, i samma sommarbuffé jag tidigare skrutit över. Jag har inte gjort dem sedan dess (på grund av ovan nämnda bakningsaversion), men gud så sugen jag blev nu. Någon som fyller år? Vill komma på besök? Är ledsen och behöver tröst? Ska ha knytkalas? Kom igen, ge mig en anledning! Eller gör dem själv och bjud mig, för all del.

Så ta-daa - sommar och bakning i ett! Det är ju faktiskt fredag.

Kladdig chokladruta med hasselnötter och tryffel

Förbered gärna en eller två dagar innan men dekorera med florsocker, vispad grädde och bär strax innan servering.

Kladdkaka
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
½ dl fin kakao
2 dl vetemjöl
En liten nypa salt
1 dl hasselnötskärnor
Ströbröd

Tryffel:
200 g mörk choklad av god kvalitet
50 g smör
1 ½ dl vispgrädde

Dekoration:
Florsocker
Vispad grädde
2 dl färska bär, t ex jordgubbar och blåbär

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg fluffigt. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner även det i smeten. Dela hasselnötterna grovt och vänd ner även dem. Bröa en rektangulär form (ca 20x30 cm), häll i smeten och grädda i ugnen i ca 25 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten. Låt svalna och ställ sedan kallt i någon timme så att den stelnar helt. Hacka chokladen till tryffeln. Smält smöret i en kastrull. Häll i grädden och koka upp. Ta kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen; smeten ska bli helt slät. Bred tryffeln över den kylda kladdkakan och ställ in i kylen i en timme till. Skär upp i rutor och garnera med pudrat florsocker, vispad grädde och färska bär.

torsdagen den 27:e augusti 2009

Tävling för medlemmar i Pyttes Facebook-grupp!

Den här bloggen har som för somliga bekant tillägnats en alldeles egen grupp på Facebook (tack igen Anna!), vars medlemsantal jag är mäkta stolt över. För att belöna alla som gått med - och för att för all del värva ännu ett par medlemmar - kör jag snart en liten tävling bara för gruppen. Vinsten kommer bestå av ett Kom-igång-det-är-höst-paket med bra, nya böcker om hälsosam mat, hälsa och träning, allt för att hålla den annalkande vinterglåmigheten stången. Vill du vara med och tävla? Gå med i gruppen så kommer du att få ett meddelande med en tävlingsfråga inom en inte allt för avlägsen framtid. Känner du någon som skulle gilla vinsten? Bjud in dem med!

onsdagen den 26:e augusti 2009

Pappardelle med grillad paprika, pesto, vitlök och chili

Inte världens bästa bild, men en sjuhelsikes god pasta. Jag är ingen vego-lover, men här saknar jag faktiskt ingen form av kött. Min ständige bordskamrat mumlade något om kräftstjärtar, men då rynkade jag föraktfullt på näsan och förärade honom en ljudlig fnysning.

Jag vet att ni är några stycken som ofta lagar den där tryffelpastan med svamp och bacon och grämer er över att tryffelpastan inte går att hitta just nu - prova den här så länge!

Grilla paprika själv om du ids; jag hade en fin burk marinerade rackare från Matric vilket sparade mig både tid och möda. Den goda pappardellen kom från samma märke, upptäckte jag. Parmesan hade vi inte hemma, men det bör man överösa den lilla älsklingen med. Kanske lite rostade pinjenötter också om man har.

Pasta med grillad paprika, pesto, vitlök och chili

2 personer

Man går en smula på känn beroende på vad man har för grejer, men så här på ett ungefär:

Koka 2 portioner pasta, helst pappardelle, fettuccine eller hederlig spaghetti . Al dente, var noga med det! Leta rätt på en påse vitlöksstänger i butiken, de är ganska vanliga numera. Finns oftast på Ica i alla fall. Hittar du inte så ta en rejäl vitlöksklyfta. Skiva 6-7 stänger (eller den rejäla vitlöksklyftan) och en halv pepparfrukt; välj färg efter smak men röd funkar alltid. Vill du ha extra hetta kärnar du inte ur den innan du skivar. Hetta upp en matsked olivolja eller två i en panna och fräs försiktigt vitlök och chili tills de mjuknat något. På med ungefär två matskedar god pesto (japp, fram med burken bara, hemgjort behövs inte). 2-3 grillade paprikor i bitar (har du en burk med sådana där lite mindre bitar, från Zeta till exempel, så kan jag tänka mig att en halv till en burk är lagom). Fräs kort och ta av pannan från värmen. Sedan kommer det smaskiga, nämligen 1/2 - 1 deciliter fet crème fraiche. Peppar på det. Skulle såsen skära sig gör det ingenting, det är jättegott ändå. Vänd ner pastan ordentligt i såsen. Lööövely.

tisdagen den 25:e augusti 2009

Glass på GLASS

När andra människor sätter sig och äter middag, då går jag och Glassmannen ut och äter glass. Because we can, liksom.
Vi testade just GLASS uppe på Dalagatan; där har de fina grejor utan en massa tillsatser (gjord på mjölk, inte grädde) och middagen sköts just upp med en timme eller två. Jag lämnar detaljerna till proffset - håll utkik på Glasskoll - men jag kan avslöja att jag njöt till hundra procent av min Creme Caramel-smakande variant och inte fullt lika mycket av min Äppelpaj-smak (för att jag inte kunde se just en äppelpaj framför mig, men god var den ändå). Glassmannen avnjöt smakerna Jordnöt och Jordgubb, om någon undrar.

När hungern återvänder ska jag laga papardelle med pesto, vitlöksstänger, chili och crème fraiche.

måndagen den 24:e augusti 2009

En hatad fiendes väg till mitt kök

Nu tänker jag våga mig på något riktigt kontroversiellt. Gå mot strömmen, vara obekväm, smutskasta något älskat, visa mig opatriotisk och helt föraktfullt och skamlöst vända ryggen åt det allra heligaste ursvenska. Jag tänker blotta min hals och stolt visa ändan mot etablissemanget, och jag ska stå beväpnad med en hemsnickrad fana som skriker ut sitt ensamma budskap.
Jag tänker säga som det är.

Jag hatar Tex Mex.

Det började i högstadiet, då jag på en ny skola introducerades för något vi av någon anledning besparats under uppväxten i Jämtland, nämligen fenomenet tacos. Alla älskade dem. Utom jag. Jag tyckte att de var vedervärdiga. Jag förstod inte riktigt varför - köttfärs är gott, ost är gott, grönsaker är gott, att fylla saker med andra saker är gott - men det gick bara inte. På tacofredagarna jublade folket, och jag åt smörgås och surade förvirrat.

Och så fortsatte det. Jag uppskattar idag de mjuka och oskyldiga tortillabröden (se inlägget nedan t ex), men i övrigt har jag inget vid de till synes obegränsade hyllmetrarna med Tex Mex-produkter i butikerna att göra. För bara några år sedan kom jag till slut på att det var spiskumminen som verkade vara den största boven i det så kallat mexikanska dramat, och att det var den där förbannade salsan som ska hällas på allting som ställde till det. Super! Jag skippade salsan och åt allt det andra. Det blev helt okej, så länge man avstått från läskiga mixpåsar i köttfärsen. Men SEN då, vad hände SEN? Åh, det är nu jag blir upprörd på riktigt. Vad hände när svenskarna inte längre nöjde sig med tacos? Eller möjligtvis en fajita?
Då blev det jobbigt på riktigt.
För då blev svenskarna innovativa, gud hjälpe oss.
De uppfann tacopajen.
Och tacogratängen.
Och tacopizzan.
Tacon ynglade av sig och spred sig som en illasmakande epidemi genom köken, och väl dold i tomatsåser och under frestande osttäcken dök den nu plötsligt upp oannonserad och ovälkommen i min mun som en lömsk och skadeglad infiltratör på korståg.

Jag började misstänka en konspiration.

På Tasteline har ett recept på tacopaj fått allra högst läsarbetyg av de närmare 24000 recepten på sajten. Där kan man även hitta recept på tacosallad, tacoburgare, tacotårta (!), tacolasagne, tacofisk, tacosoppa, tacokyckling och en stycken "snitsiga tacolådan". För att nämna ett par. Ta ett hederligt populärt recept vilket som helst så finns det alltid någon som förädlat det med en förhatlig kryddpåse. Som matbloggare har jag förgrymmad insett att gjorde jag en blogg med enbart tacorecept, eller åtminstone Tex Mex-anknutna maträtter, då skulle jag ha flest besökare i Sverige på rekordtid. Jag skulle förvisso behöva dö av svält, men jag skulle vara ett populärt lik.

Idag fick jag ett pressmeddelande från Santa Maria som lanserar tre nya kryddmixer. Det inleds med orden "Tacos, tortilla och burritos! Tex Mex har blivit svenskarnas nya fredagsfavorit."
Nya?! Verkligen?
Lite längre ner i ingressen:
"Nu kan du äta tacos flera dagar i veckan." (tack vare de nya mixerna, alltså).
Nej tack, men tack ändå, hinner jag vänligt tänka innan de förfärande orden kommer:
"det moderna mexikanska köket är så mycket mer än bara fredagsmys med köttfärsfyllda tacos."
Iiiiihhh! Fredagsmys! Och DÄR sattes det en definitiv sista förseglande jättekoloss till spik i den spiskummindoftande majsmjölskistan.

Jag VET redan att Tex Mex-myshelvetet finns på andra ställen än i tacos och andra dagar än fredagar. Det finns ÖVERALLT, hela tiden! I pajer och gratänger, på pizzor och i soppor, tårtor, burgare och sallader. Och i snitsiga lådor. Och det är bra tack, vill jag uppgivet snyfta till pressmänniskan på Santa Maria. Jag vill inte ha mer nu, det räcker som det är.
Pling i lådan (nu, för bara några rader sedan) och så dyker det upp ännu ett mail där man undrar om jag vill ha produktprover.
Nej, alltså, verkligen inte, det är ingen mening säger jag ju, och nu börjar jag nästan jobba upp något slags hysteri (vilket ni märker i texten, ni har ju varit med under tiden). Som om Tex Mex-djävulen själv var ute efter mig. Jag vill svara nej tack till presskvinnan men hinner inte innan den verkliga posten tränger in genom den verkliga brevlådan, den ute i hallen. Alldeles just. Där låg ett fint, lockande illrosa bubbelplastkuvert. Gissa vad det var i det?

Japp. De hittade hit till slut. Tex Mex-kryddorna. Utan att jag fick chansen att säga nej tack. De hemliga tacoinfiltratörerna tog sig in, slugt förpackade i en trojansk häst av rosaglänsande bubbelplast. Och nu när de ändå är i mitt kök funderar jag på att ta något härligt svenskt och fredagsmysigt - typ en låda GB Big Pack eller en påse lösgodis eller en stor stark - strö en mixpåse över, lägga ut receptet, hävda att det var gott och se vad som händer. Succé, eller vad tror ni?

Tortillachips med vitlöksost före maten

Jag älskar ost. Jag älskar att dippa grejer. Jag älskar krämiga grejer på krispiga grejer. Jag älskar vitlök. Jag älskar tilltugg. Jag älskar att äta innan maten är klar. Jag älskar att bjuda andra på grejer att äta innan maten är klar.

Det blir med andra ord alla rätt för det är lilla påhittet som åkte fram innan den stora kycklingen och rotfrukterna behagat steka färdigt i ugnen i fredags. Ni kanske har missat när jag tidigare hyllat den knaperstekta tortillan som underlag för godsaker? Refresh your memory genast, här finns en guldgruva!

Bilden illustrerar i all enkelhet hur jag skurit små simpla tortillabröd i snibbar, stekt dem på medelvärme i olivolja tills de blir gyllenbruna och krispiga, kryddat med svartpeppar och flingsalt och serverat till en färdigköpt mjuk vitlöksost, en sån där hoprullad variant ni vet. Satsa på en riktigt god; de är aldrig särskilt dyra ändå. Andra sorters dessertostar funkar förstås också jättebra, men det här blir liksom ett alldeles lagom opretentiöst före-maten-snacks.

torsdagen den 20:e augusti 2009

Ostronöppnar-SM och Smaklust i helgen

På lördag går SM i ostronöppning av stapeln i köpcentrumet Forum Nacka. Inte mindre än 2000 ostron ska öppnas - 30 stycken per deltagare - och i juryn sitter bland annat Leif Mannerström och Pontus Frithiof. Under hela helgen får Forum Nackas besökare möjlighet att äta ostron och dricka champagne (jag skulle gärna inte vara gravid just nu dårå), och man kan även gå en ostronskola där man får lära sig allt om ostron och hur de öppnas. Dessutom utlovas smakprover på alla restauranger och caféer i köpcentrumet.

Jag vill även uppmana alla matentusiaster att besöka Smaklustmässan i Tantolunden i helgen. 100 000 besökte mässan 2007 - jag var tyvärr inte en av dem - och i år är man tillbaka med mathantverkare från alla Sveriges hörn. Gratis inträde, men ta med en slant så att du har råd att smaka, smaka, smaka. Folkfest

torsdagen den 13:e augusti 2009

Dippa = fest

Vi fick tio söta hemkokta svenska kräftor av svärmor när hon kom förbi häromdagen. Vi drygade ut dem med ett kilo räkor och åt dem med med lillasyster igår ikväll. Då måste man förstås dippa.
Allt är gott med dipp och jag anser att man bör ha minst tre olika skålar att välja på. Sedan kan man dippa precis i stort sett vad som helst.
Till kräftorna och räkorna blev det följande kombo:

Dipp 1: Mosad avokado med lite citronsaft, salt och peppar. Så jäkla simpelt och gott.
Dipp 2: Fullfet creme fraiche smaksatt med vitlök, salt och peppar. Så jäkla simpelt och gott.
Dipp 3: Örtmajjo. Två äggulor, en klick dijonsenap, lite äppelcidervinäger samt en näve färsk basilika och timjan och en försiktig kvist rosmarin ner i matberedaren. Kör en snabbis och droppa försiktigt i någon dryg deciliter rapsolja medan matberedaren går. Salta och peppra. Kanske inte fullt lika simpelt men ack, så gott.

Snabbmat när den är som bäst!

onsdagen den 12:e augusti 2009

Skönläskig snabbmat - små bollar med lax

Jaha, det här tryckte jag i mig till lunch. Ett bud levererade Abbas senaste nyhet "för familjer" precis när vi stod med näsan i kylen med tjugo minuter på oss att laga lunch och äta den, så vi valde raskt en av de tre burkarna och värmde på den till lite spaghetti. Vi ska ju bli tre snart dessutom så vi måste ju börja prova alla dessa nödlösningar för stressade småbarnsfamiljer.

Bollarna i krämig sås kommer i tre smaker med käckt osvenska namn: Tasty Tomato, Totally Thai samt Really Cheesy (har vi sneglat på Keldas såser...?) och innehåller minifiskbullar "med lax" - det är 30 procent lax i bollarna och 28 procent annan fisk. Resten av bollarna består av andra grejer och totalt är det 22 procent fiskkött i burken.

De ska ätas med pasta är meningen och det gjorde vi ju också, lydiga som vi är. Lax och tomatsås är ingen kombination som får mig att dregla direkt, och trots att thaivarianten kändes klart mer naturlig än den ostiga rynkade gravidmagen oväntat nog på naveln åt den och pekade bestämt på Really Cheesy. Hur det smakade? Well... Som fiskbullar på burk. Som fiskbullar i en lika odefinierbar sås som fiskbullarna på burk brukar ligga i. Jag gillar på något sätt det skönläskiga i fiskbullar (jag älskar god mat men min gom släpper förbi både det ena och det andra, ska ni veta, se tidigare inlägg) och tycker att det är helt okej någon gång då och då när man har bråttom, och jag kan väl tycka att den här burken hade samma effekt. Men smakade det som att jag åt lax i ostsås? Nja, inte riktigt. Och jag är väl egentligen ganska nöjd med det.

tisdagen den 11:e augusti 2009

Tävla om en resa till rymden med Guinness

Okej, jag skulle själv aldrig gå så långt som att sms-tävla om något och hoppas på att vinna, än mindre om tävlingen var världsomspännande. Men är det inte aningens coolt att Guinness har en tävling med en rymdresa i potten...? Med anledning av det matiga ölets 250-årsjubileum kör man en jättetävling som pågår 1 - 24 september där högsta vinsten nog får anses vara resan med miljardären Richard Bransons Virgin Galactic, världens första kommersiella rymdbolag. Du får ta med en polare dessutom, och träningsprogram i New Mexico ingår. Det går även att tävla om att dricka en Guinness 70 meter under vattenytan i en ubåt i Lofoten, Norge, samt att se en privat föreställning med Black Eyed Peas och dricka bärs med dem i deras studio.

Du som vill vinna en rymdresa väntar till efter 1 september och sms:ar därefter ”Guinness 250” till telefonnummer 711 11. Då är du även med och tävlar om ubåtsfärden och lite annat smått och gott. Vill du träffa Black Eyed Peas får du gå in på hemsidan och luska ut hur man gör. Någon som ska ge rymdresan ett försök...?

Ljuvlig parmesanpaj till kräftkalaset














I helgen bär det av till barndomshemmet uppe i Jämtland med några av mina fina syskon och deras familjer. På fredag vankas det kräftkalas - på bryggan om vädret tillåter - och jag tänkte komplettera med den här fantastiskt goda parmesanpajen, som jag å det varmaste vill rekommendera alla ostälskare. Den smälter i munnen och är faktiskt absurt j***a god om jag får säga det själv. Och det får jag ju. Särskilt som jag inte ens är någon pajfantast. Receptet kom till när jag skulle göra en fin sommarbuffé till Leva nr 5 i år. Då toppade jag pajen med parmaskinka, rucola, pinjenötter och basilika som synes på bilden, men den är jättegod utan också.

Parmesanpaj med parmaskinka, rucola och pinjenötter

Förbered gärna pajen några dagar i förväg genom att frysa in den degklädda formen, men fyll och grädda pajen först samma dag som den ska ätas.

Pajdeg
150 g kallt smör
4 dl siktat dinkelmjöl
4 msk vatten
1 tsk salt

Fyllning
4 dl vispgrädde
4 äggulor
3 dl finriven parmesanost
1 tsk salt
1 krm peppar

Topping
80 g parmaskinka
1 stor näve rucola, sköljd och torkad
1 dl pinjenötter, lätt rostade
½ kruka basilika

Börja med pajdegen:
Skär smöret i mindre bitar och blanda det med mjölet och saltet i en matberedare, eller snabbt med fingrarna. Häll i vattnet och blanda tills degen är fast och smidig. Lägg degen i kylen i 30 minuter. Kavla ut degen eller tryck ut den i en form med löstagbara kanter och nagga botten med en gaffel. Kyl i ytterliggare 30 minuter, eller ca 20 minuter i frysen. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet i 10 minuter. Blanda under tiden ihop parmesanfyllningen:
Vispa ihop äggulor och vispgrädde. Vänd ner osten, krydda och häll fyllningen i pajskalet. Grädda i 35 minuter. Dekorera pajen med skivor av parmaskinka, rucola och pinjenötter när pajen svalnat något.

måndagen den 10:e augusti 2009

Iste med mynta och lime

Att svänga ihop sitt eget iste är lätt som en plätt och ett tacksamt sätt att lura dina gäster att tro att du är en sån där ambitiös själ som ägnar dagarna åt att safta och sylta men bara inte gjorde det just den här dagen. Just den här dagen bjuder du "bara" på hemmagjort iste. Smart va? Gott också.

Brygg en liter starkt te. Jag använde två påsar Russian Earl Grey som har en liten ton av citrus. Rör i 1 dl socker. Låt svalna. Häll i kanna tillsammans med massor av is, ett par kvistar mynta samt en skivad, noggrant tvättad lime. Voilà!

torsdagen den 6:e augusti 2009

Öppen lasagne med kyckling, getost och kryddig balsamicokräm

Okej, spana in den här läckerbiten då! Lite experimenterande inför ett jobb jag ska göra på fredag (som dock kommer vara något mer raffinerat):

Öppen lasagne med kyckling, rotselleri, morot, svamp, äpple, rödlök och getost. En kryddig balsamicokräm smaksatt med enbär till det. Riktigt gott vill jag lova! Portionerna såg mastodontstora ut men varenda tugga slank ner. Börja med att förbereda krämen så att den hinner svalna och stelna ordentligt - på bilden ser man att jag inte haft tålamod att vänta och att den därför är varm och lite rinnig, men någon halvtimme senare var den alldeles perfekt sirapig.

Öppen lasagne med kyckling, getost och kryddig balsamicokräm

2 personer

8 små, färska lasagneplattor (skär ungefär 150-200 g i lika stora bitar)

Rester från en grillad kyckling, ca 100 g, delad i små bitar
80 g skalad och fint tärnad rotselleri
80 g skalad och fint tärnad morot
6-8 champinjoner (eller annan svamp du kan lägga vantarna på), i bitar
1 litet, rött äpple, fint tärnat
1 rödlök, skuren i tunna ringar
Lite smör och olivolja till stekning
ca 120 g getost (chèvre)

Sätt ugnen på 225 grader. Förkoka plattorna enligt anvisningarna på förpackningen, skölj dem i kallt vatten och låt dem torka på en ren handduk. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och fräs rotfrukter och champinjoner däri på medelvärme. Lägg i en klick smör när allt mjuknat, höj värmen och lägg i lök och äpple. Spara dock gärna ett par lökringar att lägga överst. Låt allt få lite färg. Vänd ner kycklingbitarna, smaka av med salt och peppar. Ställ stekpannan åt sidan. Smörj en ugnssäker form och bottna med två av plattorna. Fördela en tredjedel av fyllningen på de två plattorna. Smula hälften av getosten och fördela en tredjedel av smulorna mellan varje lager. Skär resten i tunna skivor. Varva plattor, fyllning och smulad getost. På de översta plattorna lägger du getostskivorna omlott med ett par lökringar och pepprar sedan hela härligheten ordentligt. In i ugnen i ca 10 minuter, eller tills den översta plattan knaprat till sig en aning och getosten fått fin färg.

Kryddig balsamicokräm

1 dl balsamvinäger
3 msk sirap, gärna råsockersirap (cane suryp; Dansukker har numera)
5 enbär
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn

Krossa enbären lätt i en mortel och rosta dem en stund i en torr kastrull tillsammans med pepparkornen så att det börjar dofta. Häll på vinäger och sirap och låt sjuda försiktigt tills ungefär hälften återstår. Konsistensen ska ha blivit något simmigare men kommer att stelna ytterligare när krämen svalnar. Sila bort kryddorna. Ringla den över de färdiga lasagnerna när den svalnat helt.

onsdagen den 5:e augusti 2009

Rödbetor och lök till fisk och grillat

Serverar ett simpelt litet rödbetstips idag i brist på annat. Det här tillbehöret avnjöt vi häromdagen till citron- och vitlöksbakad lax, och det är för övrigt gott till det mesta.

Balsamerade rödbetor med lök

ca 4 personer

Tag ett knippe rödbetor, ansa, skrubba och koka tills de är nästan mjuka. Skala och kvarta dem. Skala och klyfta två röda lökar och fräs mjuka men inte bruna i lite smör. Häll i rödbetorna. På med balsamvinäger - kanske någon deciliter - och råsocker - kanske ett par matskedar - och sjud tills vätskan reducerat till en simmig, läcker sås. Lite salt och svartpeppar tycker jag är på sin plats också.

måndagen den 3:e augusti 2009

Brunch med familjen och pannkakor från himlen

Igår invaderade stora delar av min underbara familj det nya hemmet för allmän inspektion samt intagande av brunch.
Brunch är det bästa som finns.
Att planera en brunch är också väldigt roligt, eftersom inslaget av "lunch" i ordet tillåter vad som helst kan ingå. Varför folk nöjer sig med bacon och ägg övergår mitt förstånd - det äter man väl under en stadig frukost? - och korven och bönorna som är typiska inslag i färdiga brunchtallrikar på Stockholms brunchställen ska vi inte ens tala om. Urk.

Vi höll det enkelt men lyxigt och bjöd på flådmackor med rostat lantbröd, sallad, bacon, ost och hemmagjord basilika- och citronmajjo. Vi stekte även fantastiskt goda kanadensiska pannkakor - se recept nedan - och åt dem med jordgubbar, blåbär, smör och fin lönnsirap. En syster och systerdotter hade med sig ett fantastiskt fruktfat, en annan syster och hennes man gjorde en makalöst god smoothie, min fina bror bakade underbart bröd (som han som vanligt satt och muttrade över men som var lika gott som hans bröd alltid är) vilket avnjöts med sylt och marmelad och den lagrade osten som min systerson kom med. Tack fina familjen!

Ni fattar vad ni ska göra nästa helg, eller hur?
  1. Bjud in familj och/eller vänner till brunch.
  2. Bestäm dig för en eller ett par lyxiga inslag som du själv står för.
  3. Delegera resten.
  4. Hänge dig åt kaoset och njut.
Låt de här fantastiskt goda pannkakorna bli ett av dina inslag på brunchbuffén! Receptet hittade jag i Matmagasinet och de var något slags ljuvlig blandning av svenska och amerikanska pannkakor; sötsmöriga men fluffiga utan att bli det minsta torra. Varenda smula gick åt.

Kanadensiska blåbärspannkakor med lönnsirap
Recept ur Matmagasinet

25-30 st.

4 ägg
6 dl vetemjöl
3 1/2 tsk bakpulver
2 tsk salt
4 msk socker
6 msk smält smör
6 dl mjölk
smör till stekning
blåbär
lönnsirap

Vispa äggen lätt. Blanda samman de torra ingredienserna och tillsätt ägg, smält smör och mjölk. Rör tills smeten är slät. Häll en skopa smet i pannan på medelvärme (Pyttes kommentar: smör är inte nödvändigt om du använder en teflonpanna på medelvärme) och stick ner 3-4 blåbär i smeten på varje pannkaka (Pyttes kommentar: bror som stekte tyckte detta var en jobbig idé och vände helt sonika ner blåbären i smeten, och det funkade fint). Stek gyllene på båda sidor. Servera rykande varma med färska blåbär och äkta lönnsirap.

söndagen den 2:e augusti 2009

Citrondoftande quinoa med bacon, halloumi och avokado

Sommarfattigdom och semesterslöhet skapar många nya man-tager-vad-man-haver-rätter här hemma just nu. Igår grävde vi fram en gammal kartong med röd quinoa som stillsamt och lite sorgset stod och skämdes i de bakre delarna av skafferiet (tillsammans med de torkade bönorna - as IF, liksom; vissa saker borde man än gång för alla inse att man aldrig kommer orka tillaga). Blev en finfin och mättande skål äta-med-bara-gaffel-middag; rik på proteiner men ändå fräsch. Men vi är ju överens sedan tidigare - med bacon och halloumi är det svårt att misslyckas.

Citrondoftande quinoa med bacon, halloumi och avokado


2 portioner

2 dl quinoa, väl sköljd i ljummet vatten
4 dl vatten
1 msk lantbuljong, eller annan god buljong
1 stor vitlöksklyfta, skalad och lätt krossad med handflatan
3-4 skivor från en vältvättad citron

1/2 pkt bacon, strimlat, stekt gyllene och avrunnet
1 pkt halloumi, tärnad och stekt gyllene
1 avokado, skalad och i bitar
2 dl gröna ärtor, tinade

Koka upp vatten, buljong och vitlöksklyfta. Sänk värmen, häll i quinoan och lägg på citronskivorna. Låt sjuda försiktigt under lock i ca 15 minuter. Låt stå en kort stund och svälla efteråt och häll sedan av överflödigt vatten. Blanda quinoan med stekt bacon och ost samt avokado och ärtor. Salta och peppra.