fredagen den 31:e juli 2009

Simpel köttsås utan finesser

Sol och nyhetstorka, men bättre en köttsås på bloggen än en... såsig blogg... utan kött? Bah.
I alla fall.
Jag vinner inga bolognesemästerskap med den här såsen, men det var en snabb och barnvänlig variant som min guddotter väluppfostrat slörpade i sig utan alltför stora protester och hennes fina föräldrar likaså. En sån där sås man inte behöver skämmas över att dränka i ketchup, om ni fattar. Jag lägger upp den här så kan eventuella entusiaster roa sig med att fylla i allt som saknas... Men skriv inte "tacokrydda", för då bannlyser jag er.

Köttfärssås

4 1/2 personer

400 g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 hög champinjoner
1 burk schyssta krossade tomater
1 msk köttfond
2 msk tomatpuré
1 1/2 dl rödvin
1 dl vatten
1 dl grädde

Fräs champinjoner, lök och vitlök i lite olja, ös ner i en kastrull. Fräs även köttfärsen och låt den göra löken sällskap. På med vin (i kastrullen alltså), vatten, puré, fond, tomater och låt puttra någon kvart eller någon timme, beroende på när du får besök. Medan du sedan kokar pasta kör du i grädden och smakar av med salt, peppar och kanske någon örtkrydda om du ids. Det var det! Mjölk, ketchup och extra salt och peppar på bordet.

tisdagen den 28:e juli 2009

Om jag orkade...

... skulle jag ta mig till någon skog där jag kunde hitta expressbiljetten till ren och skär njutning. Bara att plocka, borsta, steka i smör, peppra lite, lägga på en smörstekt skiva mörkt, sött bröd och salta. Nu kom det lite saliv på hakan, ursäkta, måste gå och torka mig.

måndagen den 27:e juli 2009

Min skamfyllda njutning

Det är en tub fylld av fejk, det vet jag ju.
Ost ska inte hänga i ställningar i rumstemperatur, ost ska inte tryckas ut ur tub, och ost ska definitivt inte ha en bismak av något jättekonstigt som säkerligen går att härleda till något skumt i den av undertecknad noggrant undvikta innehållsförteckningen.

Christian (som inte bara är en grym musiker själv utan även redaktör för Skivkoll.se) jämför min nyligen återupptäckta fäbless för Skagenost på tub med hans hemliga (nja, inte längre förstås) beundran för Patrik Isaksson och menar att fenomenet kallas "Guilty pleasure" - som att vara sann hårdrockare och älska Milli Vanilli i smyg.

Själv har jag alltså en grej för "ost" på tub. Jag förstår själv inte varför; det är något i den syntetiska, kletiga, klistriga massan som lockar mig. Jag blev riktigt glad när jag såg att den faktiskt innehåller hela 10 procent skaldjur - jag var beredd på att fortsätta äta den i tron om att den förmodligen inte innehöll några skaldjur alls. Snacka om skamligt.

Så spill nu - vilken är din skamfyllda njutning? Euroshoppers chokladkakor? Flottig fulpizza? Gorgonzolapastan från 7-11? Makrill på tub, kanske...? Ut med det bara - tillsammans är vi mindre skamliga. Eller inte. Men ändå!

söndagen den 26:e juli 2009

Vitlöksbröd till fet bjudsallad

Inget kan väl vara lyxigare än en enorm sallad när man är några stycken som ska äta? Ös på med allt som är gott, upp på ett fat och så en god dressing ovanpå. Ingen kan klaga. Vi gjorde ett berg av sallad på färdiggrillad kyckling, två sorters sallad (en krispig roman och en mjukare ekblad), skrapade majskolvar, mozzarella, sparris, tre sorters små tomater, champinjoner, ugnsrostad lök och paprika samt mogen avokado. Gräddfilsdressing på dijonsenap, honung och vitlök till det och så givetvis vitlöksbröd. Vitlöksbröd måste man ha.

Vitlöksbröd

Persilja är ju en klassiker på vitlöksbröd men det hade jag ingen, så det fick improviseras med fryst gräslök och pizzakrydda (som är roligare än det låter - en torkad blandning av oregano, basilika och mejram). Gott!


4-8 personer

1 stor baguette
75 g rumstemperererat smör
2 vitlöksklyftor, fint rivna
2 msk gräslök, hackad
1 msk torkade örtkryddor
1 tsk flingsalt
1/2 tsk svartpeppar

Rör ihop ingredienserna till smöret. Skär sneda, ganska tjocka skivor av baguetten och fördela smöret generöst ovanpå. Lägg skivorna på bakplåtspapper och kör in i 225 grader varm ugn, ca 5 minuter. Bröden ska bli frasiga men inte hårda. Vräk i er dem varma!

lördagen den 25:e juli 2009

Sent omsider - Pyttes matjestårta

Okej, matjestårta är kanske inte jätteoriginellt, och recepten varieras väl aldrig på något dramatiskt vis, men jag tänker ändå kalla den här för min. Jag har haft i lite grädde för att lyfta fram matjessmaken, vilket jag anser vara ett någorlunda annorlunda grepp, och envisas dessutom med att ha i dill. Den här tårtan blev mitt bidrag till ett fantastiskt midsommarfirande hos fina vänner i Hornstull, och jag tycker att man ska ha dill i allt på midsommar. Tack Helena som tog den fina bilden!

Majstängerna slokar sedan länge (jag har ju uppenbarligen inte varit så aktiv på bloggen på sistone - se tårtan som en fredsgåva) men jag tycker gott att ni kan testa den här ändå nästa gång det blir utomhusväder - it's worth it I tell you! Faktiskt. Och låt den gärna stå till sig över natten, då blir den glad. Man kan ju dekorera med kokt ägg och rödlök och tjafs - själv var jag inne på forellrom men sket i det i sista sekunden - men den klarar sig galant på egen hand. Eller med en slarvig drös dill och gräslök ovanpå, som här.

Pyttes matjestårta

8-12 bitar

200 g kavring
80 g smör

200 g matjessill (en burk; gärna hela filéer)
2 dl mellangrädde
3 dl gräddfil
4 gelatinblad
1/2 röd lök
1/2 dl fint skuren gräslök
1 dl hackad dill
1-2 msk spad från sillen
Svartpeppar, salt

Smält smöret och kör tillsammans med kavringen i matberedare till smulor. Pressa ner jämt och ordentligt i botten på en på insidan inplastad form, helst med löstagbar botten. Ställ kallt att stelna i kylen; har du bråttom kan du ställa in den en stund i frysen så går det snabbare. Lägg gelatinbladen i blöt i fem minuter. Koka under tiden upp grädden. Tag av från värmen. Smält de urkramade gelatinbladen däri. Hacka den avrunna sillen (glöm inte att spara spadet!), finhacka rödlöken och blanda ner i den något avsvalnade grädden tillsammans med sill, dill, gräslök och gräddfil. Smaka av med spad - gillar du lite ordentlig smak av matjes tar du två matskedar, annars räcker det med en - samt svartpeppar och kanske en gnutta salt. Häll blandningen i formen, plasta in och låt stå att stelna i kylen i ca 3 timmar eller över natten. Eller i något dygn, ännu hellre. Garnera eventuellt med lite extra gräslök och dill.

fredagen den 24:e juli 2009

Jobbigt läge Polarbröd - upplösningen!

Nu har jag fått "Svar på reklamation" från Lilian Lindström, produktionschef på Polarbröd, och jag kan inte säga annat än att jag är mycket imponerad av hur utförligt hon svarar på mina frågor efter att ha utrett mitt ärende.

Så här skriver hon i ett mail:
"Till att börja med vill jag verkligen beklaga det inträffade. Att hitta ett främmande föremål i den mat man har för avsikt att äta är, som du påpekar, mycket osmakligt.
Föremålet som du hittade är en del av en tätningslist i skumplast som är PVC-baserad och kommer från en av våra mjölsilos. Mjölsilon är uppbyggd i sektioner och listen har till uppgift att täta mellan sektionerna. Normalt sett ska inte listen komma i kontakt med råvaran, men i det här fallet har den trängt fram i en skarv och sedan följt med ut i produktionskedjan.
Angående din undran huruvida det kan vara farligt att tugga på det aktuella föremålet, anser vi att du inte behöver vara orolig. Enligt tätningslistens säkerhetsdatablad uppger tillverkaren inga hälsofarliga risker med varken hudkontakt eller intagande, om än det inträffade givetvis är mycket beklagligt.

Du undrar också över vilka effekter en reklamation får. I detta specifika fall kommer vi att tömma silon och byta ut den skadade tätningslisten. Vidare kommer vi att se över intervallet i det förebyggande underhållet, samtidigt som vi informerar vår personal om det inträffade.

Vi jobbar löpande med vår produktsäkerhet, men det som hände dig visar att vi ständigt kan bli bättre. Som ett tack för att du hörde av dig, skickar jag en vildmarkspanna som jag hoppas du kan få nytta av ute i naturen, samt 2 brödcheckar som du kan lösa in vid tillfälle.

Till sist vill jag tacka dig för att du hörde av dig. Ditt engagemang är till stor hjälp i vår strävan att tillhandahålla naturligt gott bröd.

Med vänlig hälsning

Lilian Lindström"
Heja Polarbröd, det här sköttes mycket snyggt. Det bör tilläggas att mina mail enbart signerats med mitt fullständiga namn, men utan upplysningar om vad jag arbetar med eller att jag bloggar. Om inte någon på Polarbröd ägnat sig åt detektivarbete bör jag därmed ha behandlats som vilken missnöjd konsument som helst.

Så kom igen allihop, våga klaga! Det är uppskattat.

onsdagen den 22:e juli 2009

Score!

Minsann, det finns guld därute att vaska fram. Jag och lillasyster Lillan tog korgen och lilla kniven och traskade ut i bushen och hann plocka hela den här imponerande jättehögen innan myggorna besegrade oss och körde ut oss ur skogen. De näsvisa små liven.
Anywhoo, om att par timmar ska de avnjutas - hur tycker ni att vi ska fördela dem på fyra personer? Tips?

Comfort food i regnet - bacon och flåd

Man sitter ju inte där med jordgubbar och små duttiga skaldjursspett och petar när det regnar och är svinkallt, eller hur? Nope, då blir det krämig, tröstande pasta framför härligt usla komedier istället. Bacon ska det vara i, resten är rätt så skit samma. Vi satte tamigtusan i oss ett helt paket bacon på två personer; det är givetvis en onödig överdrift men... Det slank ner. Det gjorde det.
Laga nu en onödigt stor portion pasta till dig själv. Låtsas medan du vräker i dig den att det är höst och att du älskar hösten, och njut så länge det varar - imorgon kan det plötsligt vara sommar igen...

Fettuccine med bacon, vitlök, svamp och vin

2 hungriga

1 pkt (eller 2 portioner) färsk fettuccine

1 pkt bacon (eller ett halvt. Eller varför inte ett helt.)
6-8 champinjoner
10 cm purjolök, både lite vitt och grönt
3 vitlöksklyftor (kom igen, det är gott)
1-2 dl frysta gröna ärtor
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1,5 dl mellangrädde, eller vad du har
1/2 msk kalvfond, eller 1/2 köttbuljongtärning
Rejält med svartpeppar

Parmesanost

Strimla baconet och lägg det i en stekpanna. Hetta up ptills det börjar fräsa och du delat på alla bitar ordentligt. I med skivad svamp och fräs tills allt fått lite färg. I med tunt skivad vitlök och purjo och fräs en kort stund till. På med vitt vin, fond eller buljong och vatten. Låt koka ner någon minut eller så. På med grädden. Koka ihop. Red om du vill ha en tjockare sås. I med ärtor, koka upp, smaka av med peppar. Blanda med nykokt pasta. Ös på med parmesan och mer nymald peppar.

tisdagen den 21:e juli 2009

Jobbigt läge Polarbröd, del 2

Idag fick jag ett svar från Konsumentkontakten. Det var förvirrande nog skickat från en mailadress tillhörande en Marinette Jonsson, dock signerat en Elisabeth de Roos, som i sin tur uppmanade mig att skicka in "föremålet, brödet och påsen" till en Lilian Lindström. Jag hoppas att damerna med gemensamma krafter kommer att kunna handlägga mitt ärende vidare trots avsaknad av både bröd och påse, för jag bemödade mig ju bara om att spara den luddiga tingesten och inte mer än så. Jag har skrivit tillbaka till Marinette/Elisabeth/Lilian och frågat om jag ändå ska skicka in det anskrämliga bevismaterialet - inväntar med spänning den rafflande fortsättningen i dramat. Håll ut!

Uppdatering - så här svarade nu Konsumentkontakten:

Hej igen!
Det var tråkigt att du kastat både brödet och påsen, för med hjälp av en unik LOT-kod på påsen hade vi kunnat spårat när det inträffade.
Naturligtvis ska du skicka in föremålet till vår produktionschef Lilian Lindström enligt angiven adress och bifoga ditt namn, adress och tel.nr. Efter vår utredning kommer du att bli kontaktad för redovisning samt kompensation.

Jag kommer nu att skicka föremålet till Lilian. Återkommer med rapport!

måndagen den 20:e juli 2009

Jobbigt läge, Polarbröd...

Jag tycker lite synd om Polarbröd vars måndagsexemplar av Polar Pärlan Fullkorn lyckats hamna hos just mig. När jag, min man och min syster åt det vanligen rätt så uppskattade frukostbrödet var det dessutom jag - frilansande matskribenten/bloggaren - som grävde ut den här råttsvansliknande gummibiten (eller vad det nu är) ur just min kaviarmacka.
Attans.

Så här skriver jag nu till Polarbröds konsumentkontakt:

Hej Konsumentkontakten.

Jag undrar vad det är för läskig tingest jag satte tänderna i under min härliga frukost i söndags (se de bifogade bilderna) då jag åt en skiva Polar Pärlan Fullkorn. Först blev jag lite rädd att jag faktiskt fått i mig en torkad bit råttsvans - vad är det med processad mat och råttsvansar egentligen? - men vid närmare inspektion ser jag att så inte är fallet utan att det snarare verkar vara någon form av mjukt, ludet plast- eller gummimaterial jag
med tänderna dragit ut ur min kaviarsmörgås. Biten är ca 4 centimeter lång och ganska obehaglig i största allmänhet. Jag har sparat den om ni vill titta närmare på den.
Ett par frågor till dig, Konsumentkontakten:

1. Vad kan det vara jag fått i mitt bröd?
2. Jag hade ont i magen igår; kan det ha varit för att jag tuggat på biten tror du? Kan den vara farlig?
3. Vad blir effekterna av ett brev som det här egentligen?

Med vänlig hälsning från en frukostfantast

Eftersom jag förutsätter att ni är oerhört nyfikna återkommer jag givetvis så fort Konsumentkontakten svarat på mitt brev.

söndagen den 19:e juli 2009

Upp ur dvalan med het räksallad och lammbog

Jag drömde häromnatten att någon beklagade att min blogg plockats bort av "bloggmyndigheten" på grund av bristande aktivitet. Jag hade ingen aning men blev en smula bestört. Så kan vi ju inte ha det.

Sedan sist har The Flare-Up! förstås återvänt (mycket lyckad spelning i Berlin för övrigt), vi har flyttat till en ny lägenhet och jag har alltmer börjat likna ett av de frodigare Mumintrollen. Eller Barbamamma. Eller varför inte en valross. Det har inte lagats mycket mat men det ska det förhoppningsvis bli ändring på nu, annars förtjänar jag inte vårt nya, underbara kök. Där till och med jag får plats!

På det nya matbordet serverades i fredags en liten middag i nya systerdotterns ära. Vi skålade för underverket och åt lustiga små ostkuber från Ritorno, avnjöt en enkel räksallad och köttade i oss en av Östgötavännerna bortskänkt lammbog vilken jag bräserat i rödvin och serverade med ugnstekta godsaker, sky och yoghurtsås. It was lööövely I tell you.

Simpel räksallad med lite sting

Den här lilla salladen var knappast avancerad men Alex var så förtjust att han hade svårt att få fram orden. Vi diskuterade vad ett lämpligt krispkomplement skulle kunna vara och kom fram till att en kavringkrutong kanske skulle kunna passa, men det är inte nödvändigt.

5 personer

1 kg räkor med skal
2 avokado
1 liten röd pepparfrukt
1 lime
Olivolja
Salt och peppar
Blandad späd sallad
Lite gräslök

Sätt någon ambitiös rackare på att skala räkorna och finhacka under tiden pepparfrukten och blanda dem med saften av limen, en skvätt olivolja samt salt och peppar. Låt räkorna marinera däri i kylen någon timme eller så medan du slavar med lammet. Vänd sedan ned avokadobitar och servera med sköljd och väl torkad sallad. Lite flingsalt, nymald svartpeppar och klippt gräslök på toppen piffar upp innan servering.

Rödvinsbräserad lammbog med ugnsstekta grejor, sky och yoghurtsås

Okej, det här var i sanningens namn ett jäkla projekt och jag kommer inte att beskriva det i detalj, men så här på ett ungefär gjorde jag:

En stycken urbenad lammbog (ca 1 kg) plockades fram ur frysen, tinades och vecklades ut i all sin köttiga prakt. De hårdaste fettbitarna skars bort. Ett gäng vitlöksklyftor mosades med flingsalt och hackad rosmarin i mortel och smektes kärleksfullt in i köttet tillsammans med citroncest. Kappan på utsidan skårades och gneds också in lite. Det hela bands upp till en tjusig rulle som fick marinera några timmar i kylen.

Rullen placerades i ugnsform och beplaskades med en halv flaska god Merlot. I rödvinet kring köttet badade en färsk vitlök skuren i kvartar, ett lagerblad, några vitpepparkorn och några kvistar rosmarin. Det hela täcktes med folie och gjorde sitt i 175 grader varm ugn i två och en halv timme. Jag öste köttet ungefär var tjugonde minut. Höjde sedan värmen till 225 grader, penslade ovansidan med lite honung och stekte utan folie i en knapp kvart, och då fick köttet en vacker och lite söt, knaprig yta. Lät allt vila i ca 20 minuter medan vinskyn silades, kokades ner till några deciliter och smaksattes med lite kalvfond och peppar. Lyfte av kastrullen från plattan och vispade ner lite kallt smör som gjorde skyn tjock och blank. Köttet skars upp i skivor.

Till lammet serverades hela färskpotatisar, kvartad färsk vitlök, morötter i bitar och hela skalade schalottenlökar som fått steka med lite olivolja i 225 grader varm ugn i någon halvtimme eller så. Turkisk, fet yoghurt smaksattes med vitlök, lite flytande honung, massor av klippt gräslök, salt och peppar och fick vara sval kompis till den varma mustiga skyn på tallriken. Det blev jättegott och trådigt mört, men nästa gång ska jag kanske prova att sänka temperaturen i ugnen och köra längre istället.

Tack J & M för lammbogen!